Caesar Salad & Chocolate Cheese Brownie

Caeser Salad

Caeser salad nie jadi menu supper masa nonton wayang ngan hubby semalam.. Kebetulan salad dan sikit2 accessories ada dalam peti ais, kite campak2 jer semua pastu pakai dressing caesar sauce yg dah lama dok tersimpan dalam gobok kat dapur tue:)

Nak share jugak resipi chocolate cheese brownie lemak berkrim faveret kite nih kat sini hari nie.. Dulu penah buat tp resipi nie lain cikit. Kite dpt dari kawan kat sekolah.. Resipi nie kite divide dapat 2 bekas ukuran 240 x 170 mm… punyer lah banyak. Ala2 boleh jemput orang kampung datang makan sekali. hehe..😀 kalau nak buat separuh adunan pun takde masalah…

Chocolate Cheese Brownie

Brownie mixture

  • 250 g soft (room temperature) butter
  • 5 dl sugar (about 430gm)
  • 4 eggs
  • 3 dl flour (about 180gm)
  • 1 dl dark cacao (60gm)
  • 1 teaspoon paking powder
  • a dash of salt
  • 100 g dark chocolate melted
  • 2 dl pecan, crashed a bit (i put about 120 gm)

Cheese mixture

  • 100 g soft (room temperature) butter
  • 300 g naturel cream cheese
  • 1,5 dl sugar
  • 2 spoon wheat flour
  • 2 eggs

*1dl=100ml

  1. Prepare brownie mixture. Mix butter and sugar in a bowl. Add eggs one at time and whip between. Add wheat-flour, dark cacao, baking powder and salt.
  2. Melt the chocolate (double boiling) and let it cool down. Add melted chocolate and the pecans in the mixture.
  3. Pour half of the mixture in the mold and start preparing the cheese mixture.
  4. Mix butter and naturel cream cheese. Add sugar, wheat-flour and eggs and mix well.
  5. Pour it on the brownie layer and spread the rest of the brownie dough on it.
  6. Bake 175 °C for 50-60 minutes depending on how thick it is.

19 Responses to “Caesar Salad & Chocolate Cheese Brownie”


  1. 1 umi June 16, 2009 at 4:04 am

    mmm cedapnya brownies tuu… lenkali kalu buat banyak2 pass la kat k umi sikit hehehehe😀

  2. 2 kakasma June 16, 2009 at 6:38 am

    ijan…tak penah lagi buat brownies yng ade cheese.ramai dah buat tapi tak samapai lagi seru gaknyer…

  3. 3 ita June 16, 2009 at 6:39 am

    wah ijan sedap nampak brownies tu.. harus cuba ni.. masuk senarai dulu la.. heheh

  4. 4 ita June 16, 2009 at 6:40 am

    wah ijan sedap nampak brownies tu.. masuk list dulu la.. takut badan naik la… tapi nak makan…

  5. 5 echah June 16, 2009 at 7:14 am

    k.ijan, lapar perut i tgk mknn u… huhu sedapnyer..nak mkn jgk, tp mls masak…caner?
    mana x naik nyer berat u..mknn yummy2 semua..hehe
    jgn lupe ikut jdual diet tu…

  6. 6 mimi June 16, 2009 at 7:25 am

    ijannnn akak kalu masuk cni aje terus mengences semuanya cedap2 harus naik badan montel ku ini

  7. 7 che na June 16, 2009 at 8:58 am

    rajinnyer ijan…malasnya saya….hahaha! (psssttt….cam gini jd la plan kita bukak kedai mkn depan usm….hehehe!)

  8. 8 aishah June 16, 2009 at 9:03 am

    akak kite nak gak brownies tu…

  9. 9 ain June 16, 2009 at 9:15 am

    ijannnn….nak sikit brownies tu!!! teruja lah akak tengokkk!

  10. 10 Mamasya June 16, 2009 at 10:38 am

    Byk menu menarik di dapur Ijan…boleh jamu mata…
    Salad letak udang dan sayur2 segar sedap ratah gitu…
    brownies ada cheese mmg yummy…

  11. 11 echah June 16, 2009 at 12:09 pm

    k.ijan, I dah menceburkan diri dalam blog memblog pulak..hehe.
    echah507.blogspot.com
    hehe bosan punyer pasal..maklum laa..hubby I jauh.. masak memasak ni..I xder overn.. (alasan)

  12. 12 cikwan June 16, 2009 at 12:18 pm

    salam mummy ijan…baked brownies yer..sedap tol baby dapat makan…hehehhh

  13. 13 eiyda June 16, 2009 at 1:20 pm

    salam blogresepi..
    ehh..tak tanye lg nama apa..cantik la brownies tu..nampak sedap dan lembut isinya..eiyda suka semua yg bercoklat2 ni..ehehehe..

  14. 14 K.Nor June 16, 2009 at 4:19 pm

    ijan, cedapnyer brownies.. nak try la one day nanti .. geram tengok ..

  15. 15 Blog Resipi June 16, 2009 at 8:50 pm

    Kak Umi- Boleh kak..nanti kite poskan kat blog akak.hehhe

    Kak Asma-Buat skali skala je kak kuih mcm nie.selalu2 risau jgk takut timbang rosak.hehehe

    Kak Ita-Boleh2…kite suke resipi ni pasal lemak berkrim disukai ramai gitew.hehe

    Sah-Bulan lepas i naik 1.7kg jer..misi tak komplen, tu yg i berani buat cheesy brownie nie.:D

    Kak Mimi-Kite makan cikit2 je lah kak..kite pun takut gak bertambah montel lepas nie.hehehe

    Che Na-harusla jadi plan kite…che na belajar masakan jepun tau:)

    Aisyah & Kak Ain-Jemput la makan ye..jgn malu2..:)

    Mamasya-Sekali sekala makan salad best juge kan akak..tambah kalau letak accessories mcm2.hehe

    Cikwan-a’a..kite masak pasal baby mintak sama la Cikwan.hehee

    Eiyda-Boleh panggil Ijan jer… Kite pun suke cokelat2 nie:)

    Kak Nor-Kite pun suke resipi ni kak… try la. mesti puas hati:)

  16. 16 Hazila June 17, 2009 at 6:11 am

    Alahai, kalau rasa brownies tu byk sangat, no problem pass je kat kitaorang yang sedang menadahkan pinggan ni…..

  17. 17 Ayu June 17, 2009 at 2:05 pm

    Ijan, k ayu ambil resepi ni ya…halal yer…nampak sedap and lembut..
    kalau tak ada wheat flour pakai plain flour aje bolih tak?

  18. 18 Blog Resipi June 17, 2009 at 4:55 pm

    Ila-Kite nak pass dah nie..ready yer! hehe

    Kak Ayu-Boleh jer kak..saya pun pakai tepung gandum buat roti jer.hehe

  19. 19 masz73 July 25, 2009 at 5:24 am

    salam ijan,
    hmmm… meh antar sumer tu kat umah akak.. kekkekeke.. vit M melanda daaa😛


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




RSS Blogresipi

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

About

Welcome To Blog Resipi! It's about food and so much more! Feel free to comment and give your suggestions.

I've been posting dearly awards and gifts from all of you at Candies. Thanks very much ya.

Please visit my other blog too. MrMrsFaiz is daily blog about us living in Kuopio, Finland.

For those living in Bukit Mertajam, you are welcome to our family's Spread Link Cyber Cafe. It is opposite of Kolej Komuniti Bukit Mertajam.

Last but not least, come and visit YouthSays. You could earn some money by answering surveys. :)

Have a very lovely day!

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 28 other followers

Flickr Photos

08/12/2009

Mikael With Daddy

More Photos

Kunjungan

  • 225,411 pelawat
wordpress counter

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 28 other followers

%d bloggers like this: