Nasi Ayam & Jus Avokado

Nasi Ayam

Hari neh menu nasik ayam jer… lama tak buat rendu plak. Resipi kite amek kat MyR dari junjs11@myresipi.com. Sedap sungguh dpt makan nasik ayam nie… bertambah tambah plak makannye. Lepas makan terus tak bleh duduk lama2 pasal mate rasa berat semacam jer… overdose nasik ayam la tuh. hehe…😀 Mintak ijin copy paste resipi yer tuan rumah.. mekasih:)

Ayam Kicap Bermadu

Nasi Ayam (6-8 orang)

  • Untuk rebus
  • -1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)
  • – 2 ulas bawang putih
  • – 2sm halia yg diketuk
  • Untuk perap
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1cm halia
  • 2 ulas bawang putih
  • sedikit kicap cair
  • Kite tambah madu cikit
  • Untuk nasi
  • 5cwn beras
  • 3 sudu besar butter (kite buat 1 cawan jer, butter 2 camca gitew)
  • 1cm halia- ditumbuk
  • 4 ulas bawang putih -ditumbuk (kite tumis jgk bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis cikit)
  • air rebusan ayam tadi secukupnya (kite guna kuah sup ayam)
  • sedikit garam (kite tambah kiub pati lembu-pati ayam tadak).
  • Bahan sos
  • 5biji cili merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2cm halia
  • 1 sudu teh cuka, garam, gula
  • 1/2 cawan air
  • Untuk sup
  • lebihan air rebusan ayam
  • 1 biji bawang besar kisar
  • rempah sup
  • garam
  • daun sup yg dihiris.
  1. Ayam dipotong ikut suka besarnya.bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2sm halia yg diketuk..dan rebus hingga empuk
  2. Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15-20min. Goreng hingga garing.
  3. Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih (dan jugak rempah2 tue kalau guna ) hingga garing. masukkan beras (kite kacau hingga beras jd cam bersinar2 gitew), masukkan air rebusan ayam (kite guna sup ayam) secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.
  4. Untuk sos-blendkan semua bahan diatas. boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)
  5. Untuk sup- air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi.

Ice Blended AvocadoPasangan nasik ayam hari nie,ada jus avokado bercoklat nie.. sedap!😀

Jus Avokado

  • 1 biji avokado dikupas kulitnye
  • 1 cawan susu segar
  • 1 cawan ais
  • 2 camca besar gula
  • 1 camca besar serbuk cokelat minuman (kite guna serbuk cokelat cadbury)
  1. Potong avokado kecik2. Masukkan avokado, susu, ais dan gula bahan dalam blender dan blend sampai sebati.
  2. Utk lapisan coklat, bancuh serbuk coklat dengan sedikit air suam. Selang selikan dengan avokado yg dah diblend. Atau boleh je kalau nk letak dan mix semua. Kalau suke cokelat blh letak semua, kalau tak letak cikit pun takpe..😀
  3. Dah siap. Jemput minum:)

30 Responses to “Nasi Ayam & Jus Avokado”


  1. 1 Love July 9, 2009 at 4:48 am

    Whoaaaa nasik ayam!!! nak cket!!! geramnyer tgk…ngan jus avocadonyer…! slurrppp!

  2. 2 3E July 9, 2009 at 4:48 am

    Ijan…Kita nak try lak buat nasi ayam ni….nak ikut resepi ijan la

  3. 3 ita July 9, 2009 at 5:00 am

    wah makyung ni.. bagus2 menu sihat tiap hari ada jus lagi.. nanti baby pun suka sebab mama dia rajin masak dan makan…

  4. 4 Hazila July 9, 2009 at 5:13 am

    Avocado juice, so yummy. Tengok gambar pun dah terliur ni.

  5. 5 fzi July 9, 2009 at 5:18 am

    Ok lah Ijan…confem akak masak nasi ayam weekend ni…tunggu anak ada semua lah…kesian dua2 yang duduk hostel tu…hehe

  6. 6 ain July 9, 2009 at 5:38 am

    akak pun lama gak tak buat ns ayam. dulu rajin sungguh sampai jd muak2. ni tengok ijan nyer ns ayam…terus teringin..hehehe

  7. 7 Kak Watie July 9, 2009 at 6:02 am

    Salam Ijan…mula2 tgk resepi…5 cawan beras…mak aii..nak makan berapa hari ni…tgk2 Ijan guna 1 cawan jer…baru real…menarik sangat presentation tu…walaupun akak tak makan AYAM & yg sewaktu dgnnya….but the combination with Avocardo tu…wah…tergugat iman…hari tu dah belek2 avocardo kat Tesco…masih keras…takut masak kecut lak…tak segar….Selamat Makan…jgn lupa akak…kite tak mintak sebab tak makan…

  8. 8 hana July 9, 2009 at 6:13 am

    smlm br wat nasik ayam! arini akak menu biasa2 ajer! hihihi… tp jus avacado tuh mmg syokk!! akak biasa gune choc.hersheys jerk! cedap kan kan kannnn!!

  9. 9 Fae July 9, 2009 at 6:39 am

    ijan, nasi ayam tu peberet kak fae….nak sikit! meh le anto sepinggan kat nihon nie…huwaaaa….

    ijan, jus avokado tu rase camne? hehe…soklan cepumas! sebenornye kak fae xpenah pon makan buah avokado tu tambah2 nak buat jus!

  10. 10 sharena July 9, 2009 at 7:30 am

    eventho kak ijan duduk kt perantauan, tp masakan akak nmpk lebih sedap dr org2 yg cukup bahan kt Msia nihh…tu yg tabik tuuu ^_^

  11. 11 mimi July 9, 2009 at 7:50 am

    nak jugak avocado jus tu pastu nak nasi ayam jugak

  12. 12 iu July 9, 2009 at 8:38 am

    ayohhhh.. mengancammm ini nasik ayam.. biasanye kalau ada tamu kiter msti wat guna ini resepi.. ringkas dan sedap..😀, rindunye nk try resipi bru..x sampai2 lagi mood ni..tgh dlm mood kepenatan berjalan..ehehehe

  13. 13 echah July 9, 2009 at 9:13 am

    K.ijan ni rajin betul lah masak! hish3….

  14. 14 Azura July 9, 2009 at 10:05 am

    Salam ijan… sesekali makan nasik ayam sedap kan. Nak jus cikit leh? Sini avokado x fresh, nk beli pun malehhh!

  15. 15 sasha farina July 9, 2009 at 11:56 am

    gigih sungguh awak … saya malas masak, rajin merayap tgk orang masak apa di blog blog macam ni saja.. hehhehehe

  16. 16 cikwan July 9, 2009 at 1:19 pm

    sedap nasi ayam kan..lama lak x buat..heheh

  17. 17 14sept July 9, 2009 at 1:22 pm

    fuhhh nasik ayam. seketttt! hehehe… jus avocado tu sedap tp kena ada air lain lg sbb pekat. penah skali dulu makan kat cafe order jus avocado. mau tercekik gak la makan sbb tadak air selain jus avocado. gatai nak minum jus avocado time tu. hahahahaha

  18. 18 inahar ali July 9, 2009 at 1:26 pm

    ijan..samala kita arini..akak pun wat nasi ayam je! sempoi dan sedap kan!!

  19. 19 k.zai July 9, 2009 at 1:57 pm

    salam ijan…sedapnye nasi ayam tu…dah lama x masak nasi ayam…selalu bungkus je…hehehe

  20. 20 k.zai July 9, 2009 at 1:57 pm

    salam ijan…sedapnye nasi ayam tu…dah lama x masak nasi ayam…selalu bungkus je…hehehe

  21. 21 Blog Resipi July 9, 2009 at 7:02 pm

    Love-Love lambat sangat… dah sold out dah.hehehe

    3E-Cubelah yer.. makan nasik ayam buat sendirik best pasal boleh letak ayam manyak3x…😀

    Kak Ita-Nie pulun makan pasal nanti kena pantang skali ni kak… melopas nak makan yg best2 nie kang menyesal plak.hehe

    Hazila-Boleh cuba nanti… memang best:)

    Kak Fzi-Mesti diorang suke tue.. selalu kat asrama jarang2 jer ada menu nasik ayam nie..

    Kak Ain-Kalau lama2 tak makan rindu kak… kena la buat nanti.hehe

    Kak Watie-Aik, akak tak makan ayam ek? patut la manyak menu ikan ngan sotong kat umah akak.. hehe…

    Kak Hana-Hershey pun best… asal cokelat2 ni memang best la kak…

    Kak Fae-Camano raso ek.. raso avocado la kak..hehe susah nak explain. ada rasa lemak2 manis mcm tue… ada org makan ngan sushi…:)

    Sharena-Nie kes teringin nak makan macam2 nie Sharena. Kena la masak sendirik pasal kedai tadak… kalau tak meleleh air liur jer lah tgk mknn kat umah org lain…heheh

    Kak Mimi-Jus avocado bleh buat.. nasi ayam sold out la kak..heheh

    IU-nanti ilang penat boleh buat… syiok la makan nasik ayam neh.hehe

    Sah-Pasal tu la berat badan i makin ranum neh Sah.heheh

    Azura-Boleh2… jemput2 datang nanti kite buatkan ek:)

    Sasha-Kite masak selalu sekali sehari jer… makan dua org tak masak byk2 pun..:)

    CikWan-Sedap… rasa cam nak makan lagi jer.. tp dah abes dah.huhu

    14sept-A’a..jus nie memang pekat sikit…alau nak cair kena letak susu lebeh la kot.:)

    Kak Inahar-Betul tu kak..sempoi tp sedap:)

    Kak Zai-Org kate nasi ayam periuk besar best.. kalau boleh bungkus yg tue syok jugak.hehe😀

  22. 22 Kak Rusnah July 10, 2009 at 1:54 am

    Salam Ijan……sedap-sedap dan menawan hidangan di rumah Ijan…selamat berkenalan….Tengok jus avokado tu teringat masa kak rus ke Bukit Tinggi,Padang….memang sedap jus tu.

  23. 24 Blog Resipi July 11, 2009 at 12:36 am

    Kak Rusnah-Sedap kan kak.. dulu kite takut nak try.. lepas try skali terus rasa nak lagi dan lagi..hehehh

    En Me-Jemput makan yer:)

  24. 25 gerau July 11, 2009 at 12:43 am

    Salam, perkenalan , kak gerau baru bukak blog ni. Sedapnya dua lauk di atas tu, tapi menu tu dua-dua macam adik-beradik se mak lain bapak. Nampak sangat menyelerakan. Macam mana ni? Masalah tau, kalau tengok lauk yang selera-selera ni.

    • 26 gerau July 11, 2009 at 12:47 am

      Sori, salah entry la bulak. nak letak komen kat n3 atas terkomen lak kat nasi ayam. apa-apa pun, nasi ayam tu pun sedap. Jus avocado. aduhai, menaiklah graf darah akak dik hoi.

  25. 27 fafa August 4, 2009 at 7:10 pm

    A’kum MrsFaiz, I’ve tried your recepi it’s wonderfully yummy, whenever I’m back to m’sia, (currently living in holland) I never forget to visit my grandma who happened to lives in Bukit Mertajam . I’ll try to check those cybercafe soon!

    • 28 Blog Resipi August 4, 2009 at 8:31 pm

      A’kum Fafa.. time kasih sudi try resipi tue. Glad u liked it:) Thanks in advance for planning to drop by the cyber cafe. Hopefully u’ll hv a great time in Msia.. We’re coming back for short holidays next year. Lambat lagi tu.heheh.😀

  26. 29 hani August 27, 2009 at 4:57 am

    SALAM RAMADHAN SEMUA..
    Saya nak share ngan anda semua.Saya ada membeli emas terpakai(used gold) dengan harga yang tinggi.Saya membeli emas anda tidak kira dah rosak,patah,belok dan hancur p saya terima.Jika berminat nak jual hubungi lah saya di 0122421591 atau leh email:hani_iwan7980@yahoo.com

  27. 30 jo October 12, 2009 at 3:45 am

    Nampak betul sedap piggang nasi ayam it. Ia buatkan saya lapar lah …


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




RSS Blogresipi

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

About

Welcome To Blog Resipi! It's about food and so much more! Feel free to comment and give your suggestions.

I've been posting dearly awards and gifts from all of you at Candies. Thanks very much ya.

Please visit my other blog too. MrMrsFaiz is daily blog about us living in Kuopio, Finland.

For those living in Bukit Mertajam, you are welcome to our family's Spread Link Cyber Cafe. It is opposite of Kolej Komuniti Bukit Mertajam.

Last but not least, come and visit YouthSays. You could earn some money by answering surveys. :)

Have a very lovely day!

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 28 other followers

Flickr Photos

08/12/2009

Mikael With Daddy

More Photos

Kunjungan

  • 225,421 pelawat
wordpress counter

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 28 other followers

%d bloggers like this: