Kerepek Gunting @ Kuih Gunting

Kerepek

Kuih nie kak Watie panggil kuih gunting… kite panggil kerepek gunting. Takpe lah kan kak… lebey kurang jer tuh… tp kite tak gunting pon kelepek neh. Potong pakai pisau ayam jer… heheh.. nak panggil kelepek potong kang lain macam pulak. :D Apepon, time kasih Kak Watie kasik resipi best neh..

Mountain Dew

Sambil2 tuh nak promo air Mountain Dew lah skali… best la air neh.. hijau buih2 gitew… Sedap diminum dengan kelepek di atas. heheh… (iklan nie tak dibayar, harap maklom!).

Kerepek Gunting / Kuih Gunting (resipi dari umah Kak Watie-tenkiu akak)

  • 1 cawan tepung gandum
  • 4 tangkai cili kering dikisar jadi serbuk
  • 1 sudu besar udang kering dikisar jadi serbuk
  • 1/2 sudu kecil jintan manis dikisar jadi serbuk
  • 1/2 sudu kecil jintan putih dikisar jadi serbuk
  • secubit garam
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 110-120ml air (campurkan sikit2…)- kite kurangkan cikit
  • sedikit daun kari untuk gorengan (optional)
  • minyak untuk menggoreng secukupnya
  1. Blend bahan2 untuk dijadikan serbuk.
  2. Tuang bahan kisar kedalam tepung
  3. Masukkan garam dan minyak dan gaulkan
  4. Masukkan air sedikit demi sedikit….sampai adunan kenyal (Adunan akan jadi macam tepung nak buat kulit karipap)
  5. Akak buat bola2 kecil untuk mudah mencanai. Kemudian canai nipis2…& panjang.
  6. Taburkan tepung agar permukaan agar tidak berminyak dan mudah melekat.
  7. Potong nipis menggunakan pisau atau boleh juga di gunting.
  8. Ulang proses mencanai dan memotong sampai selesai.
  9. Pastikan tabur tepung agar hasil yang telah dipotong tidak melekat.
  10. Goreng dalam minyak yang banyak dengan sedikit daun kari (tambah aroma). Bila dah garing angkat dan sejatkan.
  11. Siap untuk dimakan :)

31 Responses to “Kerepek Gunting @ Kuih Gunting”


  1. 1 {CT} July 24, 2009 at 3:49 am

    Ijan…. kenapa rajin bebenor buat kerepek gunting ni. kalau k.ct perghhhh… konpem malas hahaha. Tapi air mountain dew tu mmg marbles. hantar sebotol ya huhuhuhu

  2. 2 datinel July 24, 2009 at 3:49 am

    salam..wah. rajinnye..memang sedap kerepek ni buat ngunyah2 depan tv..kena ada tahap kesabaran yang tinggi nak buat ni..banyak proses ..akak serender..hehe dasar org malas..

  3. 3 Kak Watie July 24, 2009 at 3:54 am

    Wah dah sampai Finland resepi akak…bangga sekejap….Cantik lak tu Ijan buatkan….rajin potong kecik2….memang puas hati lah…lega…Ijan dah tak meleleh air lior!!!Tq sebab sudi mencuba resepi akak!!!

  4. 4 mimi July 24, 2009 at 4:17 am

    ghajennya ijan,akak pun suke,suke makan je nak buat males, hihihihi camne tu

  5. 5 Seri July 24, 2009 at 4:43 am

    wahhhh rajinnye ijan..mmg sedapkan kuih ni kunyah smbil tgk tv..:)

  6. 6 zai July 24, 2009 at 4:54 am

    time raya mesti ader kepek ni.. pisau ayam tu cm ner.. (buto brg tul sy ni..hihi:))

  7. 7 hana July 24, 2009 at 5:18 am

    weiihh rajinnyer makyung mengguntinggggg!! akak mintak sebalang boley tak???! hehehe…. air tuh cung ar ijan! cedapnyer dpt minum! tp bergas er?

  8. 8 cikwan July 24, 2009 at 5:18 am

    assalamualaikum ijan..sedap ni kunyah time melangut depan tv x sedar tggl balang kOsOng…hehehh.btw kari selamOn kt bawah nun saya pOn ]baru je buat semalam..heheh.

  9. 9 lee lin July 24, 2009 at 5:19 am

    kalau duduk msia je mesti tak reti buat sendiri kan (ok, statement tu utk si malas mcm saya la haha)… beli sepaket tak sampai $5! hehe.

  10. 10 maz July 24, 2009 at 6:19 am

    jannnn..rjinnya mngting kuih ni..sennag je ke nk buat kuih tu jann..mcm nk buat jgk ni..hihi..tp hri ni kmaz xmsk..nk mula pndahkan skit brng2 keumah bru..nk pndah umah..

  11. 11 sakura>emi July 24, 2009 at 7:23 am

    sllu mkn kuih gunting ni time raye2 jer..hehe ke da simpan tuk stok raye k.ijan hehe..best2..klo mkn tu xboleh nk benti..klo dah habis je bru benti ngunyah hehe

  12. 12 maz July 24, 2009 at 8:32 am

    oooo..ijan nk rspi sata tu ye..nti kmaz msukkan rspinya ye..kmaz bakar atas dpur gas biasa je..gna api kecik je..pastu balik2 kan slalu..skjap je bkar tu..bila dah tgk daun psang tu dah hitam2 skit..msk lah tu..bkar kliling ye..klu ijan xde daun psang..nk gnti dgn daun apa ye..susah ye daun psang kat sna..aluminium foil la kut..tp ijan kna gnting buat lobang skit2 kut..bg air bleh kluar..bru sata tu akn gring kan..nti amik rspinya ye dr blog kmaz..

  13. 13 k.zai July 24, 2009 at 8:47 am

    Ijan mmg pasangan yg ideal lah kuih gunting dgn air Mountain Dew tu…lps mkn kuih gunting mesti dahaga nk minum air mcmni kan…bila tgk ni dah terasa bahang hari raya,sbb akak kalau buat atau beli jika h.raya je…..dasar terlalu rajin…hahaha.. tp mmg comellah potongan kuih gunting ijan ni…kalau akak buat gedabak,sbb nk perabih cepat…

  14. 14 ima July 24, 2009 at 11:09 am

    salam ijan…wah!!!rajinnye buat kuih gunting tuuu…cantik potongannya…memang telitilah ijan ni…kuih ni memang fav akak tau…sedap tapi akak beli je..hehehe

  15. 15 nekPP July 24, 2009 at 11:24 am

    amboiii ijan..semangat idul fitriii..kiranya warm up tok raya ler nihh yerr..nekpp nak tempah ekhh hehe.

  16. 16 Ika July 24, 2009 at 11:52 am

    Alahaiii ijannnn!! telatennyer nak potong2 ngan pisau tapi CUn lah!!!! mcm best jerrr!!! takut terjangkit lerrr .. mintak jauh2 sbb tgh MALASSSSS tp kalau kata nk makan mmg kena BUAT lah nmpknyr.. huhuuh..

  17. 17 ain July 24, 2009 at 12:01 pm

    rajin nyer dia meng’kelepek gunting’. leceh sikit kan nak buat kuih ni. tp sedapp!!!

  18. 18 cikmin July 24, 2009 at 12:45 pm

    terasa cam nak raya dah ni ijan…cikmin la rasa…bes la kueh gunteng ni..arwah nenek cikmin klu buat…seharusnye kena balun gan cikmin dulu pas goreng tu…tp patern dia lain la sket…

  19. 19 ibusinga July 24, 2009 at 12:57 pm

    jauuuuuuh kat obersea rupanya diaaaa……..

  20. 20 Fae July 24, 2009 at 2:11 pm

    ijan, sedap tu makan kerepek gunting ptg2 sambil nonton….krup krap…krup krap….bunyinye….hehehe…mau sebalang boleh licin!

    sebelum nie kak fae men hentam kromo je buat kerepek gunting tu! xde pakai resipi…kekadang jadik kekadang idak! (x rangup ar)…

    nie dah ada resipi ijan, nnt leh cuba lerrr….TQ….

  21. 21 Sasha Farina July 24, 2009 at 2:46 pm

    mintak skit buleh ke? LOL…

  22. 22 mamakakak July 24, 2009 at 2:57 pm

    kat klate ore panggil getas. dulu selalu juga buat.sekarang tak lagi mesen mee dah rosak.
    tima kasih lawat blog mamakakak.

  23. 23 maz July 24, 2009 at 3:02 pm

    ijann..ni rspi sata tu ye..kmaz msukkan kat blog ijan trus ye..ni kira rspi anggaran..nti ijan agak2..selamat mkn sata ye jan..

    Bahan2:
    *Isi Ikan (Aku gune Mackerel. Kalo guna ikan selayang lg sdp rsenya. Kalo xde gne jek isi ikan ape2 janji isi ikan(kmaz gna isi ikn tnggri dlm 1 cwn)
    *Kelapa parut.(Aku gune kelapa parut yg kering tuh sbb ssh nak dpt yg sebijik tuh)(kmaz gna kelapa parut segar dlm 1/2 cwn)
    *Bawang besar(kmaz gna 2 ulas bwang merah,lg sdap
    *Cili Padi ikut kepedasan masing2. Lg pedas lg sdp sbnrnya hehe.(kmaz ptong kcik2 dlm 3-4 bji cmpur merah dan hjau)
    *Garam+gula+lada hitam(kmaz xbuh lada htam,sbb dah ada cli padi)
    *Daun kesom (Tapi aku gune Thai Basilikum sebab stok daun kesum da abes)(kmaz gna daun ketumbar,cincang)
    *Daun pisang untuk membungkus.

    Cara2:
    1. Blend bawang besar dan cili padi separuh hancur pastu alihkan ke mangkuk.(kmaz kisar trus isi ikan dgn bwang merah je,pahtu msukkan kelapa parut dan cili padi yg diptong,garam,gula sdkit je dan sdkit pak aji,gaulkan dgn kelapa parut dan daun ktumbar biar sekata.Siap tuk dibngkus,bila dah bngkus bleh lah dibakar atas api dpur gas yg kecil,balik2kan biar daun psang tu kehitaman ye.ni cra kmaz lah.

    2. Kemudian blend ikan sampai hancur. Kemudian masukkan no 1 dan blend lg sampai sebati.
    3. Alihkan ke mangkuk dan masukkan kelapa parut. Kalau boleh xyah la masukkan byk sgt kelapa tuh nnt xde rase ikan sgt kan. Agak2 la erk.
    4. Potong daun kesum or thai basil tp jgn halus sgt ok dan masukkan kedalam no 3 berserta garam dan gula..Gaul sebati dan adjust rase..
    5. Daun pisang dilayur atas api tuk kasi lembut dan sng nak membungkus. Pastu bentukkan kon letak la isi kat dalam tuh. Lipat bahagian atas dan staplerkan. Cara moden kih3.
    6. Da siap sume tuh, kalo yg ade tempat mem bakar boleh la bakar kan. Cam aku semalam aku campak jek dalam oven, bakar dalam 15min gitu dgn suhu 180°C-200°C. Then siap!

  24. 24 ita July 24, 2009 at 4:23 pm

    salkam ijan.. rajinnnya buat kuih ni.. akak rajin makan je.. huhuhuhu.. bagus la akak waktu mengandung pemalas tau.. hehehe

  25. 25 suzi July 24, 2009 at 4:23 pm

    kuih gunting kalau makan cam tak sedar dah mkn byk hihihi..
    amboi ijan dah blh buat sata dah tu…nanti kongsi2lah…

  26. 26 yani July 24, 2009 at 6:44 pm

    minta cket kerepek gunting dan Mountain Dew segelas.. bagi lebih pun boleh juga..

  27. 27 Blog Resipi July 24, 2009 at 9:06 pm

    Kak CT-Terpaksa buat sendirik kak pasal tak tahan tgk kak Watie dok tayang2 tuh kak.heheh… (gurau jer kak Watie :p)

    Datinel-kite plan nak buat tgk movie la neh Datin.. tp terhabess plak pasal start kunyah awai sangat..hehhehe

    Kak Watie-Tenkiu akak kasik resipi neh… memang best la kak… sekejap jer habess kite dorang bedal..:D

    Kak Mimi-Kalau ade owang jual memang terbuat la kak kuih gunting neh… hehe.. beli jo sonang… :D

    Seri-a’a la Seri… memang tambah melekat montot kat depan tv kalau ade kuih nie..heheh

    Zai-Pisau ayam tue pisau yg buat fotong ayam… ala yg adik2 beradik pisau daging tuh. hahahhaha

    Kak Hana-A’a kak.. bergas.. tp sedap lah.. kite hentam minum jer :)

    CikWan-Cik Wan buat kari selmon gak ek… cemano? okess tak?

    Lee Lin-Kalau kat malesia memang tak buat lah Lin oii… gunting plastik kat kedai jer lah.hahahha

    Kak Maz-Senang jer kak Maz resipi kak Watie neh… lagipun kite buat adunan satu cawan jer… potong pun kejap je… bytheway, selamat berpindah ke rumah baru.. hati2 angkat barnag2 tue :)

    Emi-Tak sempat nak bubuh dlm balang pon Emi.. lesap dalam pinggan tuh jer..heheh

    Kak Maz-Time kasih byk2 kak Maz kasik resipi sata tue… nanti kite cube ek.. tocey2… :D

    Kak Zai-Uiks.. kalo time raya best ye akak ade kuih neh.. kadang jemu tgk kuih raya melambak2.. kerepek2 jugak yg laku…

    Kak Ima-Buat sikit blh la potong kicik2 gitew kak… kalau manyak2 harus potong besaq2 jugak..hihi

    NekPP-Lor… u kan balik cuti2 Msia.. patut nye I yg order kat u beli kat johor tue.. hehhehe

    Ika-Kalo teringin kena la buat Ika…. Ika selalu kalau buat kuih cantik2… nanti boleh anto kat kite sket ek…

    Kak Ain-Buat sket2 okey kot kak Ain… kalau manyak2 kite pon serender.hehehe

    CikMin-Kalau time raye best makan nie yer CikMin… bubuh dlm balang besaq2 kan…hehhe

    IbuSinga-Kite kat kampung Kuopio neh kak… kalau nak jalan2 jemputlah datang ek.heheh

    kak Fae-Kite pon baru pestaim buat kak Fae.. mujur ada resipi Kak Watie neh…

    Kak Sasha-Kali ni nye stok dah abess la kak.. tunggu kite buat laen kali ek.hehe

    Mamakakak-Time kasih jugak akak sudi singgah sini… :)

    Kak Ita-Kite teringin nak makan la kak.. takde org jual lak tuh.. menggunting sendirik le jawabnye..

    Kak Suzi-Nanti kalau kite dah buat kite letak postnye ye kak..heheh

    Yani-Kelepek dah abess… mountain dew jer okey dak?heheh

  28. 28 zana July 25, 2009 at 1:48 am

    brsmgt tul mak yung nih mmsk.. bila due nih ijan.. dah kumpul ke menu dlm pantang..hehehe

    • 29 Blog Resipi July 25, 2009 at 2:02 am

      Due lagi 38 hari kak Zana… tunggu mase jer neh… heheh… menu dlm proses mengumpul… akak ade cadangan ke? :D

  29. 30 Izzat July 25, 2009 at 2:02 pm

    skrg ni kan, air Mountain Dew tu macam dah xde je..jarang2 skali baru terjumpa..pergi kali ke-2, dah xde..

    p/s: air Mountain Dew mmg best..(^_^)

  30. 31 leya March 17, 2010 at 5:28 am

    lau nk salot ngan sambal lak cm ner?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




RSS Blogresipi

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

About

Welcome To Blog Resipi! It's about food and so much more! Feel free to comment and give your suggestions.

I've been posting dearly awards and gifts from all of you at Candies. Thanks very much ya.

Please visit my other blog too. MrMrsFaiz is daily blog about us living in Kuopio, Finland.

For those living in Bukit Mertajam, you are welcome to our family's Spread Link Cyber Cafe. It is opposite of Kolej Komuniti Bukit Mertajam.

Last but not least, come and visit YouthSays. You could earn some money by answering surveys. :)

Have a very lovely day!

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 28 other followers

Flickr Photos

08/12/2009

Mikael With Daddy

More Photos

Kunjungan

  • 225,037 pelawat
wordpress counter

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 28 other followers

%d bloggers like this: