Nasi Ayam Penyet

NasiAyamPenyetKalo sape2 teringin dan tak pernah mkn nasik ayam penyet (macam kite neh), cepat2 la terai.. sedap!!! memula tgk kat blog Lee Lin (beliau makan kat Kedai Wong Solo, Bangi), pastu Kak Ayu plak order kat Indon nun… nampak best sgt.. semalam godek2 internet berkenan ngan satu resipi neh.. dah buat, puas hati betol dpt mkn! Picit ke, penyet ke, penyek ke tak kesah lah.heheh. Kalo sesape yg ade masalah usus takyah ler letak sambal gedabak cenggitu yer.. kang ricit ribit susah plak…jom, kite memenyet!πŸ˜€

Ayam PenyetResipi Nasi Ayam Penyet

Untuk Ayam
1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan
(simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik

  • Β½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • Β½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
  • 1 sudu besar Serbuk Kunyit
  • Β½ sudu besar Serbuk Lada Putih
  • 3 ulas Bawang putih
  • 1cm Halia
  • Sedikit Air
  • 1 sudu kecil Garam
  • Minyak masak untuk menggoreng.
  1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
  2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
  3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)- kite tadak tauhu/tempe. Tak buat.
  4. Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.

Sambal Ayam PenyetUntuk Sambal.-kite suke! tp hati2 dgn cili tue. Edit ikut selera ye:)

  • Sedikit minyak masak
  • 20 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
  • 10 biji Cili padi
  • 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
  • 3 biji Bawang putih, hiris
  • 5 biji Tomato, potong 4
  • 5 cm Belacan
  • 2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
  • 3 sudu gula merah/secukup rasa
  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
  4. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
  5. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
  6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
  7. Masukkan gula merah dan gaul rata.
  8. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.

Untuk Sup.

  1. Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.-kite tambah ayu manis, bunga lawang, pelaga dan ketumbar (boleh masukkan terus sup bunjut kalo ade).
  2. Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.

Untuk Tempe dan Tauhu Goreng. -Kite takde nie

  • 2 keping tahu – potong dadu
  • 1 paket tempe – potong nipis
  • Sedikit tepung beras.
  • Minyak masak untuk menggoreng.
  1. Golek-golekkan tahu dan tempe atas tepung beras dan pada lebihan bahan lumuran ayam.
  2. Goreng hingga garing.

Untuk Nasi-yg nie resipi sendirik. kite buat ikut resipi ala2 nasi ayam. utk 2 org makan je nie.

  • 1 cawan beras dibasuh dan ditoskan
  • 3 ulas bawang putih
  • satu btg kayu manis
  • dua biji buah pelaga
  • satu kelopak (kelopak ke? hehe) bunga lawang
  • sedikit butter
  • garam
  • separuh kiub pati ayam/daging
  • 2 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td)
  1. Panaskan butter. Tumis 3 ulas bawang putih, kayu manis, bunge lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
  2. Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
  3. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
  4. Pindah ke periuk nasi letrik dan masak cam biasa.

Cara hidangan-
Hidangkan ayam penyet,tahu, tempe, sambal dan sup bersama ulam seperti daun salad, tomato dan timun dengan nasi.
*Boleh juga perahkan sedikit asam limau pada sambal jika suka masam.

TembikaiLast but not least, blh cuci mulut dan gigi dengan tembikai nie… manis dan sedap sungguh!πŸ˜€

38 Responses to “Nasi Ayam Penyet”


  1. 1 Tie July 27, 2009 at 3:53 am

    Alamak…!!

    Pagi-pagi dah terliur ni, hu hu..

    Ada sambal ? Lain juga, cara makannya… Tak de air lada, ekk ?

  2. 2 halen July 27, 2009 at 4:00 am

    alahai.. sedapnya nasi ayam penyet ni. pernah ambil resepi hari tu tapi x terbuat pun lg haaa. nnt la tunggu smp seru lepas ni hehe..

  3. 3 fzi July 27, 2009 at 4:10 am

    hi..Ijan..
    mmm… sedapnya nasi ayam penyet… khupenya banyak resepi nasi ayam ni ya… akak tau yang satu je, pakai ulang buat yang satu tu je lah…. hehe

  4. 4 cikmin July 27, 2009 at 4:24 am

    morning ijan…sedap ke nasi ayam penyet ni..huh…terliur gak ni……nampak sodap….

  5. 5 ima July 27, 2009 at 4:51 am

    ijan ni rajin betullah…malu kak ima,sebab kakima ni ‘M’ sikit…hehehe
    kak ima pernah makan kat kedai nasi ayam penyet ni…tapi kak ima tengok pun dah tahu, yang ijan punya ni jauh lagi sedap…

  6. 6 k.zai July 27, 2009 at 5:02 am

    IJAN..sempat lg bersiaran…ingatkan dah masuk ward…
    sedap npk set ayam penyet tu…x pernah mkn lg lah…rasanya ni menu owang jawo kan….

  7. 7 amaina July 27, 2009 at 5:31 am

    salam, bnyk menu ya! nmpk sedap & brseleralah nasi ayam penyek tu.. rajin sungguh dia..

  8. 8 hana July 27, 2009 at 5:45 am

    dh lama beno KIV resepi nih! tk jd ar nk buat! nk ngendeng sini jerk! heeeeeee…

  9. 9 Love July 27, 2009 at 5:53 am

    Uishhhh,…Nasi Ayam Penyet tuh luks so temptingggg lor!πŸ˜‰ nak cket!

  10. 10 suzi July 27, 2009 at 6:00 am

    tak pernah makan lagi nasi ayam ni…ada sambal lagi…lg terbuka selera hihihi…

  11. 11 Nur Maryam July 27, 2009 at 6:10 am

    hihihi.. saya nie dok mengikut blog nie senyap2 je.. tp bila bukak je kan.. hbs la perut sbb slalunya saya bukak time mlm.. kali nie bukak pagi plak… perut pun kosong… mana la nk cari nasi ayam penyet kat penang nie.. hihihi.. nk buat, tulang tk ringan lagi…. huhuhu….

  12. 12 ibusinga July 27, 2009 at 6:10 am

    cop……….
    tak de pun cerita ayam tu kena penyet
    (penyet tak sama dengan penyek ye…)
    konfius….

  13. 13 Hazila July 27, 2009 at 6:13 am

    Adoi, tak breakfast pagi tadi. Terus kebuluran tengok ayam yg dipenyet tu.

  14. 14 Aymy July 27, 2009 at 6:28 am

    Ijannn… nak sepinggan… sedap n menyelerakan tgkk… tak pernah buat nie… nanti esok lusa nak kena cuba gak nie..:)

  15. 15 Kmal July 27, 2009 at 6:59 am

    Tgk nasi ayam penyet ni teringat tahun lepas kmal ikut hubby outstation kat Johor Bharu..makan kat depan Hotel New York tu…punya sedap..sampai sekarang kmal masih terasa dan teringat..bila pulak nak pi johor lagi ni..rasanye kmal kena cuba buat sendiri la..nnt kmal ambik resepi dr ijan ye.

  16. 16 mimi July 27, 2009 at 7:52 am

    ijannnn telan liuq tgk nasi ayam ijan ni HARUS ku cuba

  17. 17 echah July 27, 2009 at 9:17 am

    teringat makan nasi ayam penyet kat singapore dulu….
    tp x la nampak sodap mcm k.ijan wt ni….

  18. 18 ctzura July 27, 2009 at 9:25 am

    cam kat hotel laaaaaaaaaaa

    bak sepinggan…

  19. 19 Ayu July 27, 2009 at 9:26 am

    Salam Ijan,

    Wah dapat jugak resepi ayam penyet tu ya..!! hehehe..kesian orang mengadung anak sulung ni..nampak gambar Ijan dah besor jugak nampak perut tu.. kalau nak ikutkan pada mata kasar Kak ayu, kan, Ijan ni…mengandung baby girl tau..sebab perut tu..macam mengembang ke tepi..kalau baby boy perut muncung kedepan..hehe ini agak2 aje ya..kalau betul Ijan nak kasi apa?..

    Lagi satu kak ayu dah cuba chocolate cheese brownies tuuu..!! sedap Ijan!! thank you for the resepi.. nanti kak ayu nak tayang kat blog..

  20. 20 maz July 27, 2009 at 9:27 am

    kmaz tgk aym tu xpnyet pun..hihi..nama je ye..xkisah lah..janji sdp kan..

  21. 21 datinel July 27, 2009 at 9:47 am

    ijan…rajin tahap melampau ijan ni..akak mmg suka sangat ayam penyet ni ..sambalnya pun best tak kesahlah sakit perut pun ..rela ku tanggung..hehe

  22. 22 Sasha Farina July 27, 2009 at 11:54 am

    mengancamnyer sambal tu… mintak sambal saja boleh ke?:)

  23. 23 Kak Watie July 27, 2009 at 1:02 pm

    Kenapa akak tak tinggal jejak sebab rasanya pagi tadi dah datang ke sini….wah dah makin beruban ni….macam dejavu lak….sambal tu ada lagi tak???kalau ayam rasanya dah habis kot!!!

  24. 24 KAnim July 27, 2009 at 2:23 pm

    ijan, ayam tu kena ketuk bagi penyek, tu sebab nama dia ayam penyet. first time makan kat kuching, pastu makan kat LC katering kat Jln Tebrau JB masa kursus dulu. Kat LC tu mmg best la, ulam pun banyak, sambal pun sedap. siap minta tambah. Pastu makan pulak kat The Curve ada satu restoran makanan Indo… tp tak buleh lawan yang kat JB tu… aduhh… windunya nak makan, nak kena balik JB la pulak…

  25. 25 zana July 27, 2009 at 3:01 pm

    pekene ayam penyek tak pe jgn pekene ayam kene lenyek lori ek..kwangkwang… byk remph ratus tuh.. sbb tuh lh sedapp kan ijan.. ngences nih..

  26. 26 ita July 27, 2009 at 3:21 pm

    salam ijan .. leh cuba ni.. akak tak pernah buat ni.. bila la nak R ni..

  27. 27 Blog Resipi July 27, 2009 at 4:20 pm

    Kak Tie-Air lada takde la plak kak Tie.. pakai cicah sambal tu jer…:)

    Halen-Dah sampai seru nanti jgn lupe jemput kite skali ek..heheh

    Kak Fzi-Kite pun baru pestaim trai kak Fzi.. sebelom nie nasik ayam yg tu jugak la…hehe

    CikMin-Sedap CikMin… Cube la…:)

    Kak Ima-Kite baru je tau ade nasik ayam penyet nie kak.. kalo kat Msia harus carik kedai dah,..hehe

    Kak Zai-Belom meletop lagi kak.. hehe… tak pasti lak kite.. maybe jawo atau singapore kot.

    Amaina-Jemputlaa rasa yer…:)

    Kak Hana-Akak jgn KIV lelama nanti terbersalin laaaagi lama nak kena KIV.heheh

    Love-Jemput lah makan yer…:)

    Kak Suzi-Sambal dia tu yg tambah sedap tue kak… mcm sambal ikan bilis cili api tu cume tambah tomato jer..:)

    Maryam-Time kasih sudi singgah sini..:) Kat penang takde kedai jual ayam penyet ek.. hmm.. kena penyet sendirik lah tu jawabnye..hehe

    Ibusinga-Erk… takde ek.. boleh jer kak nak penyet bile2 pon. agak2 terlupe tuh, penyet sebelom suap pon boleh.heheh

    Hazila-Sian die.. meh ler lunch kat sni jer..:)

    Aymy-Sila lah cube ek.. tak rugi:)

    Kak Mal-Sila lah kak Mal.. nanti bgtau kite ek rasa dia cemane.heheh

    ChikMi-Harus ChikMi Harus….

    Echah-Kat Singapore lagi banyak kedai jual nasik nie kot yer Sah..

    CTZura-Boleh… mane pinggannye? hehehe

    Kak Ayu-Erk… kite pon tak tau la Kak… tunggu jer la tak lama dah baby nak kuar.. kalo betul tekaan kak Ayu tue, kite bagi aper ek.. emm… kasik baby? harusla TIDAK… hehhehe… kite kasik pingat la.. ahaks… psst.. akak dah try brownie tue ek.. sedap kan… kite pon suke:)

    Kak Maz-Lupe nak penyet la kak… penyet dalam pinggan jer lah.. hehe

    Datinel-Datin jgn tak tau.. makan pon rajin terlampau gak nie..hehe

    Kak Shasha-Sambal jer? tak allergic cili ker? hehehe

    Kak Watie-semua dah sold out la kak… hehehe:)

    Kak Anim-Kite lupe plak nak penyetnye kak… takpe lah, lain kali kite penyet siap2… hehe

    Kak Zana-Ayam lenyek lori? huh… jadik penyet kuasa dua tuh kak Zana… huhu

    Kak Ita-Cube lah kak.. kite rekemen nie.hehe

  28. 28 gerau July 27, 2009 at 4:36 pm

    Memang ayam penyek sedap. Tapi renyah buatnya ek!

    • 29 Blog Resipi July 27, 2009 at 9:27 pm

      Masak nye kena mula malam.. itu yg renyah cikit kak Gerau.. esoknye masak cepat2 jer, tak sabor nk makan.hhehe

  29. 30 Kak As July 28, 2009 at 12:37 am

    salam Ijan.. pagi2 datang dari NZ.. nak bf heavy sket la.. Nasi Ayam Penyet pun okieesss.. sedapnya!

  30. 31 Kak Noorma July 28, 2009 at 9:39 am

    bestnyer nasi ayam penyet ni..tp nk membuatnyer remeh la sikit,,tp makan, kejap jer habis…hua,hua,hua….

  31. 32 lee lin July 28, 2009 at 2:43 pm

    whoahhh… i tertinggal teksi sudah! kelasnyaaaa buat sendiri, hihi. kita takmo try, sbb takut mengecewakan diri sendiri, diam-diam mkn kat kedai je (smlm baru pegi! hihi) SYABAS! pakcik poligami tu nangessss kalau tgk!

  32. 33 k.an July 28, 2009 at 4:35 pm

    alamak…k.An lagi tertinggal ketapi laju nih… rajinnya Ijan memenyet..dah lama tengok org lain makan tapi tak teruja… tengok Ijan masak, teruja nak cuba masak sendiri…

  33. 34 ainazli July 29, 2009 at 11:39 am

    tak pernah makn ayam penyek ni. selalu dengar org sebut2 jer..pasni bolehla try, nak gak tahu kat maner penyeknyer..huhuhu

    • 35 iffahaniff April 22, 2010 at 9:36 am

      wow sedap ye nsi ayam penyet nie…. da lma xmkn…. kt sni xpopular lg kn nsi aym penyet nie…. tnya kt kdai smua tak tau… xpe da tau resepi leh msk sanpdri kn… hehehehe… terliur tgok nasi aym penyet….

  34. 36 niyaz April 26, 2010 at 9:42 am

    allahu akbar…
    lapar pulak nengoknyer…
    pernah try dulu,sedap…huhu


  1. 1 Masak Lemak Cili Api Ikan Keli « blogresipi Trackback on November 11, 2009 at 1:01 am
  2. 2 Jom Kongsi Informasi « Kedai UMMI Online Trackback on April 28, 2010 at 12:29 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




RSS Blogresipi

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

About

Welcome To Blog Resipi! It's about food and so much more! Feel free to comment and give your suggestions.

I've been posting dearly awards and gifts from all of you at Candies. Thanks very much ya.

Please visit my other blog too. MrMrsFaiz is daily blog about us living in Kuopio, Finland.

For those living in Bukit Mertajam, you are welcome to our family's Spread Link Cyber Cafe. It is opposite of Kolej Komuniti Bukit Mertajam.

Last but not least, come and visit YouthSays. You could earn some money by answering surveys. :)

Have a very lovely day!

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 28 other followers

Flickr Photos

08/12/2009

Mikael With Daddy

More Photos

Kunjungan

  • 225,517 pelawat
wordpress counter

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 28 other followers

%d bloggers like this: