Bubur Ayam & Sambal Ikan Bilis Getuk

Bubur AyamHari nie mkn bubur ayam jer.. konon2 blh kurangkn kolestrol tp terbelasah sampai 2 mangkuk.heheh… resipi dr che’iza, pastu Kak Hana buat plak. Terliur tgk Kak Hana menjawokan bubur beliau, kite pon tiru buat sambal bilis getuk mkn ngan bubur nie (resipi asal dr Kak Masz & Kak Nor). Sedap tau!!!😀

Lepas makan pegi spital utk appointment ultrasound baby. Suluh sana sini doktor cakap baby dah 3.2kg. Erkkk..!!! ada 3 minggu lg sebelum ED time nie, takkan baby nak kuar kot tingkap kot??? Aisey.. takotlaaarrr!!!😦

Sambal Getuk

Sambal getuk i bersama limau kecut. hehe

Resipi Bubur Ayam-Tenkiu Che’Iza & Kak Hana

  • 1 1/2 cwn beras (lbh kurang 250gm)
  • 1 1/2 inci halia di ketuk / titik
  • 2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
  • 300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
  • sedikit garam
  • 1 liter air
  • * GARNISH *
  • lada merah
  • daun bawang n daun sup
  • sedikit mninyak bija-kite letak biji bijan je
  • * AKSESORI TAMBAHAN *
  • ikan bilis n kacang digoreng
  • lada jeruk-takde
  • telur masin-takde
  1. Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
  2. Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmmana kita nak.
  3. Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
  4. Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk dan telur masin..siap….

Resipi Sambal Ikan Bilis Getuk-Tenkiu Kak Masz, Kak Nor & Kak Hana

  • ikan bilis
  • cili padi ~ belah dua
  • belacan ~ nak sedap bakar dulu
  • sedikit gula ~ jika suka
  1. Goreng ikan bilis hingga hampir garing, masukkan cili padi yg dah dibelah atau di potong dua. Ni nak mengelakkan cili tu dr meletup.
  2. Goreng hingga cili layu dan ikan bilis td garing. Angkat dan toskan.
  3. Tumbuk semua bahan termasuk belacan dan gula.
  4. Letak gula ni bukan apa, nak kasi balance sket rasa masin dr ikan bilis dan belacan.
  5. Siap!! boleh la dihidangkan dgn bubur nasi atau nak makan dgn nasi pon sodap!

31 Responses to “Bubur Ayam & Sambal Ikan Bilis Getuk”


  1. 1 ain August 11, 2009 at 3:25 am

    sedapnya jan tengok sambal getuk tuuu!!!! buat byk tak..??? pos sini sikit..!!!hihihi

    psst…beso gak baby ijan. Akak doakan semoga Allah permudahkan segalanya masa delivery nanti.

  2. 2 Tie August 11, 2009 at 3:29 am

    Alaa…..Tie dah betul2 terliur ni..hu hu… Kak tie memang antu bubur….

    Ooo… baby dah besor.. moga2 selamat nanti, ya….

  3. 3 fiza nordin August 11, 2009 at 3:31 am

    salam ijan…amboi mak yong ni bukan main lagi makan sampai 2 mangkuk…selere sungguh dia…heheheee sedap sgt le tu yek…akak pun tak pernah cube nih…

    3.2kg and masih ade 3 minggu?emp, semangat jugak ‘si kenit’ tu yek…xpe jgn risau…kite same2 doa semoga semuanya dipermudahkan.

    SEMANGAT! ;D

  4. 4 kakasma August 11, 2009 at 3:36 am

    ijan..bab ijan dah buat akak terliur nie..akak pong nak buat bubur nie..tapi ayam tak de..ganti ngan daging ajer lerrr..

    jangan risau sangat,dah nak dekat nie kalau ade jus kurma tau jus kismis elok amalkan..mudah bersalin nnti insyaallah..sentiasa baring ngadap kekiri (sementara nie)..cewahhh mcm iye jer..bukan ape pengalaman ni ijan…

    akak doakan moga ijan akan bersalin dengan selamat..jaga diri yea

    sebelum lupa nak bgtau jea ni acid anak akak tu baru 4 tahun….

  5. 5 Kmal August 11, 2009 at 3:44 am

    Bubur2 ni fav. kmal
    3.2kg …harap2 dipermudahkan segalanye. Mama dia lalu makan sangat kot.

  6. 6 cikmin August 11, 2009 at 3:47 am

    wow…3.2 dah ijan….hehehe..bambam tu ijan….cikmin doakan agar proses melahirkan tu berjalan gan lancar…cikmin yg dah 5tahun ni pun nerbes ijan oiii…bubur tu nampak sedap..makan selagi boleh makan ye ijan…

  7. 7 Ika August 11, 2009 at 3:54 am

    Salam IJAN!!! aduhaiiii!! kita tak leh mkn bubur lah nantui asyik keja nak ngulang makan jerr!!! nmpk menarik lah bubur ijan nih!

  8. 8 eriey August 11, 2009 at 3:57 am

    menggelegak dh prott eriey tgk bubur nii..huhuhu

  9. 9 Fae August 11, 2009 at 4:08 am

    salam ijan, wah! pepagi ari dtg umah ijan dah ada bubur ayam….sedapnye….lapar la pulak kak fae! nak2 tgk sambal bilis tu, kecur liur dah hah!

  10. 10 eiyna_gadis aries August 11, 2009 at 4:11 am

    aduh!!!!pg2 tgk blog ijan ada bubur nasi.ngan lum bekpes lg nie.huhuhu perut ku da menyanyi2…nk kena p usar dulu laa kot2 ada kedai jual bubur nasi pg2 ni.kedai yg bese beli tue da tutup!!!!

  11. 11 K.Nor August 11, 2009 at 4:26 am

    bestnyer bubur dan sambal getuk.. nak semangkuk boleh😀

  12. 12 hana August 11, 2009 at 4:47 am

    ijannnn… belasah ajer bermangkuk2!! akak makin nk dekat sajer dengki tekak suh telan byk2!! wakakakakaa…… moga kita sama2 dpermudahkan bersalin yerrrrrrrr!! aminnnnnnnn!!!

  13. 13 Kak Watie August 11, 2009 at 4:59 am

    Salam Ijan…..nak semangkuk nak suapkan Reena….akak nak buatkan dia tak nak….dia nak coco crunch aje….huhuhu….mak dia nak bubur tu…tak yah letak ayam!!

  14. 14 lee lin August 11, 2009 at 5:29 am

    ikut pintu ke, ikut tingkap ke, janji both mom n baby are healthy, kan… kata seorg bayi tingkap😉

  15. 15 ernie August 11, 2009 at 6:11 am

    makan je selagi boleh… nanti dalam pantang semua kene catu hehehe… apepun moga dipermudahkan segala urusan

  16. 16 maz August 11, 2009 at 7:35 am

    tak kisah lah..bubur pun bubur lah..sbb sdpnye tuuuuu..kmaz nk mtak 2 mgkuk jeee..xnk bnyk2 mgkuk..hihi..

  17. 17 mimi August 11, 2009 at 8:25 am

    ijan nampak sedap je ngan bubur ijan tu ,makan bubur ni kejap aje kenyang pastu lapaq balik tu yg boleh makan bermangkuk2 tu

  18. 18 MaDiHa August 11, 2009 at 8:38 am

    tak tahan masuk sini.. semua terhidang sgt2 menyelerakan…. yummy!! rajinn sungguh laa awak ni yer walaupun berdua… senang je kan nak jaga suami.. jaga perut & jaga tempat tidur.. hehehehe.. syabas & tahniah!!!

  19. 19 masz73 August 11, 2009 at 9:38 am

    WOW!.. 3.2kg? wawawa… ni nk tanding ngan bang zery ye.. (3.71kg masa kuar) ikut tingkap tu… Insyaallah semoga dipermudahkan.. tingkap ker pintu ker.. janji 2-2 sehat… selagi bole makan tu, makan jer ijan, nnt masa pantang sure yg nama “belachannn” tu kena KIV… kekkeke… hmmm.. ada semangkuk lagi x? akak nk jugakkk.. sambal getuk tu jugakss.. ahaksss😛

  20. 20 cikwan August 11, 2009 at 9:52 am

    patutla makan bubur ni ..kekekke acah je yer..kuar ikot tingkap pon ape salahnyer ijan..asalkan selamat kuar udah..pengalaman saya ikut tingkap xdela teruk mana pon…jgn takot yer..hehehhh.doa banyak2 insyaAllah sumer akan selamat..

  21. 21 Sasha Farina August 11, 2009 at 11:01 am

    sambal tu.. kita panggil sambal lanun. ahaks!

  22. 22 Fae August 11, 2009 at 11:56 am

    salam ijan, akak rasa ijan nih xmen award2, tag2 tu sume kan! tapi akak nak kasik gak kat ijan award tuh! sudi ke tak sudi, amik jugak tau! hehehe….paksaan nih!nnt gi amik kat umah akak yea…

    akak pon xpandai nak men award2, tag2 tu sume…tapi sesekali bosan gak asik tgk benda makan, layan jugak la…hehehe

  23. 23 ctzura August 11, 2009 at 12:14 pm

    wowooooo……..suma sedappppppppppppp…

    dun worry lah ijan.. anggaran doc x semestinya fully perfect! Akak lu deliver my boy normal 3.9kg.. InsyaAllah…..Semoga Ijan sihat & kuat ms bersalin tuh….

  24. 24 gerau August 11, 2009 at 4:28 pm

    Ijan,yu hu ijan. banyak sambal tu. mai la kasi sepiring. buat makan ngan roti pun sodap. Kak gerau rasa, awak ni masak sampai kat atas katil hospital nak beranak pun masih bawak dapur masak he he he.

  25. 25 k.zai August 11, 2009 at 5:27 pm

    Nasib baik dah buat…kalau x,terliur gak ni…sedapkan makan dgn sambal getuk tu…akak harap semoga ijan selamat melahirkan…

  26. 26 Seri August 11, 2009 at 5:57 pm

    mama ijan..cedap bubor neh ..kalah bubo mc d..
    papepon kite doakan semuanya dipermudahkanNYA untuk ijan n bb😀

  27. 27 ana August 12, 2009 at 5:56 am

    lama gak tak mkn keria ni…cicah plak dgn teh ‘o’ panas, sedap oooo

  28. 28 14sept August 12, 2009 at 10:45 am

    semangat toi baby ijan ni. hiks! Jiya doakan ijan dipermudahkan kelahiran bb ni dan semuanya selamat. amin… akak sepupu jiya 4++kg tau. lg semangat! hahaha!

  29. 29 Jamie August 12, 2009 at 7:22 pm

    Semoga semuanya selamat, jgn takut sgt bykkan baca doa nabi yunus utk dipermudahkan. Anak2 akak 3.5 and 3.6kg, normal jer. Makan bubur sekali sekala memang sedapkan…

  30. 30 yani January 13, 2010 at 11:01 am

    sambal getuk tu nampak besttt sgt.. makan ngan roti pon comfirm sedap =p…


  1. 1 Blog Resipi Trackback on October 2, 2009 at 11:03 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




RSS Blogresipi

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

About

Welcome To Blog Resipi! It's about food and so much more! Feel free to comment and give your suggestions.

I've been posting dearly awards and gifts from all of you at Candies. Thanks very much ya.

Please visit my other blog too. MrMrsFaiz is daily blog about us living in Kuopio, Finland.

For those living in Bukit Mertajam, you are welcome to our family's Spread Link Cyber Cafe. It is opposite of Kolej Komuniti Bukit Mertajam.

Last but not least, come and visit YouthSays. You could earn some money by answering surveys. :)

Have a very lovely day!

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 28 other followers

Flickr Photos

08/12/2009

Mikael With Daddy

More Photos

Kunjungan

  • 225,525 pelawat
wordpress counter

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 28 other followers

%d bloggers like this: