Mee Soto & Begedil

Mee SotoKalo sape yg tk mabok sup lg, meh le mkn mee soto plak hari nie. Selongkar dapur kak Hana jumpa resipi mee soto dlm gobok lame die… Rebus je mee yg dok bertapa dlm lemari tuh, buat sup2, begedil, sambal kicap cikit cukuplaa… hasilnye, berat badan utk hari neh maintain!! esok2 tak tau ler.heheh😉 Mekasih K.Hana & mak (mak K.Hana okey!) utk resipi yg best neh. Kite kopipes resipi ye. Tocey2..

Begedil Daging

Manyak ke bedegil kite? saje buat lebey nak ajak korang makan. heheh😀

Resipi Mee Soto

  • mee kuning – celur n ketepikan-kite guna spaghetti
  • 1/2 ekor ayam – rebus ngan halia n garam skit – toskan ayam n ketepikan air rebusan.
  • * 1/2 biji bwg besar / 5 biji bwg merah – mayang.
  • * 3 ulas bwg putih – mayang.nk blend pon bleh sm cam atas.
  • * rempah tumis 4 beradik-kite tak letak psl takde
  • 2 sudu rempah soto/ rempah sup – + ngan skit air utk jdkan pes
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit-tak letak
  • 1 sudu serbuk pati ayam
  • minyak utk menumis
  • Bahan utk taburan
  • isi ayam yang di rebus td – diracik2
  • tauhu- digoreng n potong nipis
  • taugeh-kite gantikan dgn bayam celur
  • bwg goreng
  • daun sup
  • kacang tanah goreng
  • suun goreng (tul ke spell nih haa? mrh cikgu BM :D)
  • limau kasturi/limau nipis
  • begedil
  • sambal kicap
  1. Tumis bhn2 yang bertanda * hingga naik bau. masukkan pes soto/sup td n serbuk kunyit.
  2. Kacau. jgn buka api besar sgt sbb nnti pes akan hangit.
  3. Masukkan air rebusan ayam n pati ayam.perasakan ngan garam.biarkan mendidih.
  4. Matikan api.
  5. Cara hidangan- amik mee masukkan ke dalam mangkuk n taburkan ngan bhn2 taburan then curahkan sup td n sambal kicap skit dan juga begedil!
  6. Siap!
  7. Tips:tunggu suun goreng, pastikan myk btul2 panas br masukkan suun. apabila dah kembang cepat2 angkat. klu tk hangit kaler pon kuning. klu myk tk panas mmg alamat tk akan kembang smpai bila2!😛 dh goreng, ramas2kan biar pendek2!

Resipi Begedil

  • 300g daging cincang
  • 2 biji kentang – potong dadu n dgoreng. then lenyek2kan.
  • *1/2 biji bwg besar
  • * 1 inci halia
  • * 1 sudu kecil ketumbar
  • * 1 sudu kecil jintan manis
  • * 1 sudu jintan putih
  • sedikit lada sulah
  • garam
  • daun bwg/daun sup
  • bawang goreng – lg byk lg sedap!
  • 1/2 biji telur di kocok
  1. Blend tanpa air bahan yang bertanda *.
  2. Gaul bersama daging. then masukkan semua bhn kecuali telur. bulat2kan n tekan nipiskan skit.
  3. Panaskan minyak. jgn gune myk byk sgt…agak2 3/4 tenggelam begedil nih.
  4. Celupkan begedil ke dalam telur. then goreng hingga masak.
  5. Tips…jgn balikkan selagi bhgn bawah tk kering lagik.klu tk begedil akan hancur. api kene kecik jerk kang luar dh garing tp dlm tk msk lagik.
  6. Dh msk angkat! dh siap!:)

34 Responses to “Mee Soto & Begedil”


  1. 1 lee lin August 13, 2009 at 4:10 am

    zambal kicap yang berwarna merah kah? menakjubkan (sambil mata angkat² skit, hehe)

  2. 2 k.zai August 13, 2009 at 4:14 am

    Ijan…mengancamnye mee soto & pegedil tu…akak baru becadang nk wat soto minggu ni menu sebelum pose….dah lama tunggu Q..kalau jdlah..kdg2 xleh pakai gak…hehehe..xtahan tgk begedil mu itewww….

  3. 3 eiyna_gadis aries August 13, 2009 at 4:15 am

    sedap yer!!!!!nk semangkuk…..

  4. 4 gerbera August 13, 2009 at 4:24 am

    rasa nak balik rumah skrg je, nak buat begedil.lazatnyer..

  5. 5 dalia August 13, 2009 at 4:28 am

    begedil itu sgt mengancam..:) .. hari2 menu menarik, suka tengok..

    respek kerana rajin, saja kengkadang aje rajin, hahaha

  6. 6 umi August 13, 2009 at 4:42 am

    tu diaaa.. mi soto dah mai. bak mai sini semangkuk.. rajinnya ijan ni memasak kalau dok rumah sebelah kan best? hari2 kak umi bawak pinggan saja p tapau hehe..

  7. 7 ain August 13, 2009 at 4:49 am

    sedapnya jan ada mee soto, ada begedil, ada sambal kicap. perfect!!! mintak sepiuk..ermmm..ada lg ke..???hihihi

  8. 8 sot August 13, 2009 at 5:11 am

    ohhh..Ijan..bestnya bihun soto tu…. tambah ada begedilnya sekali…lagi la tak yah makan nasi hari ni…hehe

    Ijan,, akak dulu kan *ceywah..tu nak bagi tip lagi la tu akak fzi ni kan Ijan* hehe
    Akak dulu kan ijan dapat resepi begedil pure dari bibik (maid jiran)… dia suh goreng dulu daging sebelum dimesin dengan bahan-bahan lain tuh… akak pun sejak2 ari tu buat begedil macam yang dia suggest lah…fuhh…sedap sesangat ijan….(tapi akak tak beli yang ready maid daging cincang tu…akak guna daging tempatan mesin sendiri takde taruk air)

  9. 9 fzi August 13, 2009 at 5:14 am

    Oppsss ijan…sori tersend guna ID papa diaorang…hehe…ari ni member tu cuti so tadi guna pc… lupa pulak akak nak tukar…hehe

  10. 10 suzi August 13, 2009 at 5:19 am

    salam ijan…lama akak tak singgah. sedap mee soto ni..lagi2 mkn dgn bergedil. akak memang hantu dgn mknan berkuah ni…
    dah 3.2kg baby ye…harap2 keluar normal. anak akak yg bongsu ni lahir 3.5kg…mungkin sbb duk adelaide ni asyik mkn daging n ayam je hihihi…

  11. 11 Kmal August 13, 2009 at 6:47 am

    Kmal rajin gak buat soto ni kalau bulan posa… memang kenyang kmal tgk…dapat makan sorang semangkuk.

  12. 12 yani August 13, 2009 at 6:50 am

    perghh… soto tuh.. sedappp nyer…
    pastu kalu letak sambal kicap lagi terangkat… superb la..
    Ijan mmg tiap2 hari tukar2 resepi ekk?? beruntung nyer ur husband… I wishhh saya pandai masak mcm Ijan gak… =p

  13. 13 Ayu August 13, 2009 at 7:04 am

    Ijan rajinnya ijan buat mee soto!!!..sambal kicap kalau lagi pedas lagi ummph..untuk k ayu..hehe 2 tbsp at least for me!!! lepas tu..tinga keluar asap!!

  14. 14 Hazila August 13, 2009 at 7:15 am

    Mak oiii…..tengah tunggu hari pun rajin lagi menggentel begedil.
    Superb!!!!

  15. 15 ernie August 13, 2009 at 7:19 am

    mengancam sungguh pegedil tu cik adik oooiiiii

  16. 16 atiesygkamu August 13, 2009 at 7:23 am

    alamak ai…atienyer faverit neh….nampaknyer ujung minggu ni nak wat gakla kat umah….begedil tu…sedapnyer…teringat2 la…

  17. 17 maz August 13, 2009 at 7:48 am

    kmaz slalu mai umah jan pgi2..tu yg prut ni duk krup krap ni..laparrrr jan tgk mee soto tu…klu lah dpt spngan tu…nikmatnye pagi ni…meleleh dah ni jan..

  18. 18 mimi August 13, 2009 at 8:55 am

    ijan ghajennya dier nak bergedil lebey yer,pebret tu

  19. 19 mak doyah August 13, 2009 at 10:01 am

    sedapnyer soto….bergedil tu yg tak tahan tengok tu…kalau kita wat bergedil , kita boleh makan 10 biji sekali tau…memang bahayaaa…

  20. 20 cikwan August 13, 2009 at 10:12 am

    salam ijan..moga sehat sentiasa..dah x lama dh ur ED kan..puasa dan raya dengan baby la nanti kan..sedap makan2 sup ni..saya suka begedel tu mmgla my fevret..dah lama gak tak buat ni..

  21. 21 manje August 13, 2009 at 11:03 am

    wah akak,
    macam tau2 aje kite nak dtg mintak
    bergedil dia..nyam2…
    kite amik dua ketul tau~

  22. 22 Kak Watie August 13, 2009 at 11:13 am

    Dah 21 org datang bagi komen…huhuhu…akak lambat…tenet & server down…mesti dah habis begedil tu…huhuhu..soto tak makan sebab letak ayam…huhuhu….semua tempat dah tak tinggal ape2 untuk akak lagi dah…

  23. 23 masz73 August 13, 2009 at 11:17 am

    ijan…k.masz pn nk mee soto gak… bergedil lebih ye.. pasal abg suke,.. soohuun krap krup tu pn nk lebeh k!.. sambal kicap.. lebeh gak..biar kuar ingusss, kakkakaka😛

  24. 24 hana August 13, 2009 at 11:36 am

    meh mehhhh… bg tuan empunyer resepi dulu semangkuk!! yg len2 tolong beratur blkng aku! kehkehkehkeh… marah owang2 di atas! dh la dtg lambat! nk potong Q plak! ngeeeeeeeee…..

  25. 25 Sasha Farina August 13, 2009 at 2:05 pm

    yumm.. esok nak masak sotolah. tapi. tak syok pula makan seorang.. sebab dah janji anak anak esok dinner pizza hut.. LOL. lunch dorang kat sekolah pula..

  26. 26 gerau August 13, 2009 at 4:28 pm

    Walla, mee hoon soto yang gong xi fa chai, ma, ada macam-macam warna, sungguh meriah.

  27. 27 Mamasya August 13, 2009 at 4:42 pm

    Larat lagi Ijam masak soto siap dgn pegedil…sedap nampak soto tu.akak kalau buat soto mmg malas nak gentel pegedil..kalau pegedil cicah sos pun sedap.

  28. 28 Blog Resipi August 13, 2009 at 5:58 pm

    Lee Lin-Aisey… ada jgk yg perasan sambal kicap merah i tue.heheh…i tmbah sos ligham la wei itu pasai meyah..hihihi

    K.Zai-Q belom pose ye kak Zai.. tak lama nk abess tempoh dah tue..

    Eiyna-Jemput la Eiyna… semangkuk, dua mngkuk… sile2..

    Gerbera-Tunggu habes keje dulu.. nanti bos carik.kang tak pasal2 kena bagi begedil kat bos plak.heheh

    Dalia-Kite suke makan, pasal tu suke masak.heheh…

    Kak Umi-Jauh2 pon blh bawak mangkuk kak.. alang2 jauh bawak mangkuk besau sikit.heheh

    K.Ain-Kalo sepiuk tadak dah le kak… semangkuk kecit ade lah.heheh

    Kak Fzi-Mekasih again kak Fzi..takpe bagus akak bg petua.kite ni taktau sgt petua2 nie.. nanti lain kali blh kite ikut.. tocey2:)

    Kak Suzi-Hehehe… mkn berkhasiat mane baby tak besar ye kak.. la ni ala2 nk kontrol la.. tahle berkesan lg ke tak dah saat2 akhir neh.

    K.mal-Mangkuk besar tue memang kenyang akak..hehehe

    Yani-Kite kalo tak tgk resipi kawan2 camtu tak pandai masak gak yani… selongkar2 dapur orang tu baru blh buat.heheh

    Kak Ayu-Wah nak 2 tbsp lagik.. boley2… manyak lg pon boley.heheh

  29. 29 Blog Resipi August 13, 2009 at 6:05 pm

    Kak Hazila-Gentel2 sambil duduk takpe kak… lenguh blh isi minyak kejappastu gentel balik.hehehe

    Ernie-Amikla cik kak oiii… hehhe

    Atiey-FAveret ye..jemput la makan atiey..kasik gemuk2 sikit mcm i nie.hehehe

    Kak Maz-Kak Maz dtg naik unte lagi ke? kalau naik unte nak kasik 2 mangkuk neh.hehehe

    Kak Mimi-Boley kak.. memang sengaja dilebey lebeykan tue.hehehe

    Mak Doyah-Wah..bahaya kalo sampai 10 bijik tue… baik jauhkan pinggan begedil nie..heheh

    CikWan-Pakej raya n pose dgn baby tahun nie CikWan.. camane la pengalaman baru nie..heheh

    Manje-Akak tau pasal tu akak buat lebey tau…:)

    Kak Watie-Alah kak watie wat ayat sedey plak… ade lagi begedil tu kak jgn risau.. meh2 kite buat air teh ngan begedil kat akak ye.hehehe

    Kak Masz-Nak kasik husband akak kuar ingus ke? esh..tak baik tau.heheh

    kak Hana-Alamak cikgu dah datang… akak amik yg dlm besen tu ye…spesel tuh..hehe

    Kak Shasha-Pizza? uish, kite suke gak tue… nak ituut!!!

    Kak Gerau-Kalerful utk tambahkan speed makan kak gerau… heheh

    Mamasya-Stok menu lunch sampai dinner kak… malas nak masak yg lain, gentel je lah begedil tu.heheh

  30. 30 Annaster August 13, 2009 at 7:03 pm

    salam terjah.. wah sedapnya.. sy lapar ini..

  31. 31 zana August 14, 2009 at 9:31 am

    tgh buzy smlm.. dtg ari nih.. ada lagi ke…

  32. 32 aDiYa August 14, 2009 at 6:19 pm

    sedap..sedap….perghh

  33. 33 syikh October 13, 2009 at 7:46 am

    mintak2 la,,,masakan sye menjadi..’)

  34. 34 Cteena November 10, 2009 at 5:38 pm

    can someone please translate this to english because it looks absolutely delicious!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




RSS Blogresipi

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

About

Welcome To Blog Resipi! It's about food and so much more! Feel free to comment and give your suggestions.

I've been posting dearly awards and gifts from all of you at Candies. Thanks very much ya.

Please visit my other blog too. MrMrsFaiz is daily blog about us living in Kuopio, Finland.

For those living in Bukit Mertajam, you are welcome to our family's Spread Link Cyber Cafe. It is opposite of Kolej Komuniti Bukit Mertajam.

Last but not least, come and visit YouthSays. You could earn some money by answering surveys. :)

Have a very lovely day!

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 28 other followers

Flickr Photos

08/12/2009

Mikael With Daddy

More Photos

Kunjungan

  • 225,412 pelawat
wordpress counter

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 28 other followers

%d bloggers like this: