Ikan Masak Stim

Ikan Stim

Agak-agak panas tk montot kucing (eh eh ade link pulakkk!) kalo tgk ikan menyerah diri cenggini? heheh.. Dinner, kami meratah ikan siika ni je. Harusla kenyang… besau weh ikan neh. heheh. Ritu MrFaiz ade masakkan ikan nie masa kite kt spital. Resipi beliau cilok dr MyR arahan Cik Mat Gebu.. mintak ijin copy paste resipi ye Cik MatπŸ˜‰

Ikan Stim

Resipi Ikan Masak Stimdari CMG. Tocey sifu πŸ˜‰

  • 1 ekor ikan siakap (ikan merah/kerapu atau ikan bawal putih pun ok)
  • 1/2 camca teh garam
  • 1/2 camca teh tepung jagung
  • 1/2 camca teh lada sulah
  • 3 camca besar jus limau kasturi*
  • 1 1/2 camca besar minyak masak*
  • 1 1/2 camca teh gula*
  • 1/2 camca teh garam*
  • 5 – 10 biji cili padi, dihiris*
  • 2 batang serai, dihiris halus*
  • 1/2 kuntum bunga kantan, dihiris*
  • 1 helai daun limau purut, dihiris halus*
  • 1/2 inci halia muda. dihiris halus*
  • 2 ulas bawang putih, dihiris halus*
  • 1/2 camca teh tepung jagung*
  • 1/2 camca teh serbuk pati ikan bilis atau 1/2 kiub pati ikan bilis maggi*
  • kicap & sos tiram-ini kami tambah
  1. Ikan dicuci bersih dan lumurkan dgn garam, tepung jagung dan serbuk lada sulah. Ketepikan sementara membuat sosnya.
  2. Dalam satu bekas satukan kesemua bahan sos (yang bertanda ‘*”) hingga sebati. Ketepikan.
  3. Panaskan kukusan dan sediakan bekas tahan panas. Letak ikan tadi ke dalam bekas tahan panas dan tuangkan sosnya rata termasuk bahagian dalam belahan perutnya. Kukus kurang lebih 10 minit bergantung pada saiz ikan atau apa bila daging ikan bertukar menjadi putih. Siap untuk dihidangkan dgn nasi hangat.
  4. Selok-eloknya dimakan segera selepas proses mengukus.

22 Responses to “Ikan Masak Stim”


  1. 1 cheryna October 11, 2009 at 2:22 am

    sangat suka ikan stim!!! tapi sha paling suka ikan sebelah or bawal putih.

    * tgh fikir 2 org makan ikan besar nieh…hihihi..

  2. 2 cikmin October 11, 2009 at 3:46 am

    morning ijan..pepagi bukak dapur ijan..mata nampak ikan setim ni…owwwwhhh…mata pun naik setim tgk tau…sedapppp…

    p/s tiket ke bali tu kan cikmin dpt rm70 jek pergi balik seorang..x berbaloi klu nak fwd..nnt ada penalti charge dan diffrent charges lagik..

  3. 3 fzi October 11, 2009 at 3:59 am

    Salam Ijan…
    Ouh…besarnya ikan…sekali tengok macam ikan terubuk kan ijan…sedap tu duk bersila makan saja je…cicah2 air asam.. :)

  4. 4 Tie October 11, 2009 at 4:14 am

    Kak tie biasa juga masak stim, tapi ramuannya lebih simple. Warnanya gelap sebab guna pati ikan bilis , ya ? Kak tie biasa masak stim limau ala-ala thai…

  5. 5 ibusinga October 11, 2009 at 5:50 am

    4.’seelok2nya makan segera???’
    ikan dah terlentang cam tu …tak payah ada statement no 4 tu…:)

  6. 6 ima October 11, 2009 at 6:36 am

    wow..sedapnyer ikan masak stim tu…tapi kak ima tak pernah lagi cuba ikan stim ni…tak tau tekak ni boleh terima ke tak…

  7. 7 hana October 11, 2009 at 8:13 am

    waaaaaaaa… cedap cedapppp!! mikael….. darwish ajak racing neh! jumpa kat litar er! kehkehkehkeh

  8. 8 ain October 11, 2009 at 9:01 am

    lamanya kak tak makan ikan stim ni!! dulu rajin buat!! mmg sdap!!

  9. 9 iu October 11, 2009 at 11:18 am

    besnyer ikan stim tu..tp dgr bunyi tiket g bali 70rm..lagi besh..hihihihi

  10. 10 zana October 11, 2009 at 11:23 am

    kenyang mama mikael camni.. herkkkkkkkkkkk….

  11. 11 lee lin October 11, 2009 at 12:41 pm

    kucing suka ikan kerapu masak 3 rasa, harap maklum… hehe:)

  12. 12 manje October 11, 2009 at 3:26 pm

    owh, nak cubit skit ikan nye bleh?
    terliur nih tengok..hehehe~

  13. 13 K nida October 11, 2009 at 3:45 pm

    makacih.. the wish for aiman..

    memang stimmm nengok ikan stim nih…. selamat berpantang..

  14. 14 ummi October 11, 2009 at 3:57 pm

    Ishhh selera la nengok lauk org dlm pantang nih! Hehe..akak pun kena pantang gak..makin tembam dah ni..kena mkan yg stim2 je la nmpaknya..πŸ˜€

  15. 15 Love October 11, 2009 at 4:28 pm

    Taktau kenapa, Love susah sgt nak makan ikan except for Mackerels…hihihi!πŸ˜‰ Kena asah balik minat masak ikan!πŸ˜‰ Ikan stim tuh nampak sedap sgt!

  16. 16 AlongRoz October 11, 2009 at 4:29 pm

    Salam Ijan. Sihat ke dlm pantang ni… mana baby Mikael ni…rindu nya dgn baby…

  17. 17 makcikkantin.blogspot.com October 11, 2009 at 6:26 pm

    besarnya ikan…tapi rasanya besar lagi mikael ye tak. geram tengok hero tomoi kat bawah tu.

  18. 18 atiesygkamu October 12, 2009 at 10:42 am

    ala….lapar la plaks tgk ikan tu…hek2…

  19. 19 che'iza October 13, 2009 at 3:30 am

    Weiii jan… hang dah habis pantang lum?….

  20. 20 Noorhodza October 14, 2009 at 2:09 am

    Alahai… cute nye si baby tuu…. geram tengok pipi…

  21. 21 Abby February 22, 2010 at 9:23 am

    TQ untuk resepi. Balik kg bawa balik beberapa ekor kerapu. Boat bapa, guna bubu, itu yang dapat free. Asyik goreng je, nak rasa juga yang stim, tapi tak tahu caranya.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




RSS Blogresipi

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

About

Welcome To Blog Resipi! It's about food and so much more! Feel free to comment and give your suggestions.

I've been posting dearly awards and gifts from all of you at Candies. Thanks very much ya.

Please visit my other blog too. MrMrsFaiz is daily blog about us living in Kuopio, Finland.

For those living in Bukit Mertajam, you are welcome to our family's Spread Link Cyber Cafe. It is opposite of Kolej Komuniti Bukit Mertajam.

Last but not least, come and visit YouthSays. You could earn some money by answering surveys. :)

Have a very lovely day!

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 28 other followers

Flickr Photos

08/12/2009

Mikael With Daddy

More Photos

Kunjungan

  • 225,411 pelawat
wordpress counter

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 28 other followers

%d bloggers like this: